Mesajul Majestății Sale Regelui Mihai I de Crăciun 2011

Mesajul Majestății Sale Regelui Mihai I de Crăciun 2012

24.12.2012

Ajunși la Săvârșin, după un an plin de activități publice, Regina și cu mine, alături de întreaga noastră Familie, sărbătorim nașterea Domnului Nostru Isus, cu speranță și credință. Ca de fiecare dată în ultimii șaptezeci și doi de ani, mă adresez vouă, de Crăciun, cu aceeași afecțiune și cu bucurie.

Ne îndreptăm recunoștința spre toți cei care, în viață sau plecați dintre noi, au făcut astfel ca Țara să continue drumul ei greu, dar atât de frumos și de înălțător.

În lunga mea viață, am avut timp să înțeleg rostul fundamental al soldatului în mersul Națiunii. Gândurile mele se îndreaptă, așadar, spre toți militarii români aflați în țară sau în misiuni de apărare a păcii în lume, precum și la soțiile, soții, părinții și copiii lor.

Săvârșinul este un loc binecuvântat, înnobilat de iubirea cu care a fost alcătuit de mama mea, Regina Elena, și continuat de fiica mea, Principesa Moștenitoare. În atmosfera căminului, al doilea gând al nostru se îndreaptă către oamenii în vârstă. Cu sau fără familii, în bună stare fizică sau cu sănătatea șubredă, vârstnicii României au nevoie de înțelegerea și iubirea semenilor, de ajutorul și încurajarea lor. Îndrept un cuvânt de laudă către medicii români care, uneori în chip anonim și cu dificultăți, dau zile suportabile bătrânilor și bolnavilor noștri.

Copiii și tinerii țării au astăzi o viață fără granițe. În fața computerelor sau călătorind pe cinci continente, fără niciun complex de inferioritate, ei sunt acea parte a României care ne așază la nivel de egalitate cu orice altă țară a lumii. Mulțumesc părinților și profesorilor care, prin sacrificiu personal, dau copiilor lor un viitor așa cum nicio altă generație trecută de români nu a putut avea.

Ca în fiecare an, ne bucurăm de dovezile de afecțiune și respect ale societății românești. Porțile Săvârșinului sunt deschise sutelor de tineri și adulți, copii și bătrâni care vin să cânte colinde, să-și arate costumele păstrate din bătrâni, să danseze în ritmurile tradiționale de Crăciun. De orice confesiune ar fi, românii sunt bineveniți. Prezența lor dă rost noțiunii de familie și sărbătorii Nașterii Domnului petrecută în comunitate.

Românii au arătat anul acesta multă încredere, speranță și atașament față de Coroană. Familia Regală a fost prezentă neîncetat în comunitățile locale și a făcut vizite de prestigiu în Europa, pentru a servi interesele fundamentale ale României. La 85 de ani de la proclamarea mea ca Rege, am fost bucuros să văd felul în care este prețuită Familia mea, în toate generațiile. Am fost mișcat de simțul datoriei și patriotismul de care au dat dovadă orașele Alba Iulia, Oradea și București, în sărbătorile lor dedicate Coroanei.

Reamintesc românilor că Nașterea Domnului Isus Hristos este povestea unei familii. O familie aflată în împrejurări grele. Este o frumoasă lecție despre grija față de cei neînsemnați, despre cum noi, oamenii, suntem parte a unei mari familii. O lecție de umilință, dar și de mândrie. De durere, dar și de înălțătoare umanitate. O lecție necesară în lumea de astăzi, în care atâția oameni se simt uitați, umiliți sau neînțeleși.

Viața noastră publică lasă încă de dorit, dar sper să găsim puterea de a îndrepta lucrurile. Vom avea o șansă în viitor doar dacă ne vom asuma propria noastră răspundere. Nu va veni nimeni de altundeva să ne ofere binele.

Felicit pe cei care au făcut ceva bun pentru țara lor! Doresc tuturor românilor din țară, din Basarabia și din toate colțurile lumii Crăciun fericit și la mulți ani!

Așa să ne ajute Dumnezeu!

Mihai R

Săvârșin, 24 decembrie 2012

Mesajul video

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=xRewr-Dk86A#!

marți, 5 februarie 2013

II. TRADITIE SI NATIONALISM ÎN DISCURSUL POLITIC AL LUl IULlU MANIU

II. TRADITIE SI NATIONALISM ÎN DISCURSUL POLITIC AL LUl IULlU MANIU

d. 5 februarie 1953, Sighetu Marmației
             Sintetizând aceste opinii, se simtea îndreptãtit sã afirme cã, în istoria popoarelor care s-au afirmat "veti vedea cã s-au cultivat ... pãrtile nobile sufletesti ale natiunii... strãduintele nobile si mari ale comunitãtii, cultivând credinta, demnitatea, moralitatea lui(18). Din dorinta de a respecta valorile morale crestine despre rolul si locul familiei în societate, Iuliu Maniu avea îndrãzneala si autoritatea de a-i reprosa Regelui Carol al II-lea relatiile cu Elena Lupescu, de a reclama si prin aceste avertismente imoralitatea cercurilor camarilei regale sau ale guvernãrii liberale sub Gheroghe Tãtãrãscu, de a contesta mãsurile autoritariste ale suveranului din anii 1938- 1940. În virtutea respectului fatã de traditia moralei crestine, Iuliu Maniu solicita respectarea regulilor democratiei considerate sacre, intangibile si esentiale pentru consolidarea natiunii si mentinerea unitãtii statului român în fata crizelor interne si a tensiunilor internationale provocate de puterile reunioniste. Era convins cã "mai mult decât chiar legile, morala publicã este adevãrata creatoare a normelor de viatã colectivã, îndrumând nenumarate raporturi între membrii unei societãti", supliniind inexistenta dispozitiilor de "drept pozitiv", fiind astfel un îndreptar nescris al "regulilor de viatã socialã, mult mai bogat dedit normele dreptului codificat". De altfel, una din tintele guvernãrii tãrãniste era aceea a întronãrii unei "epoci de moralã superioarã" pentru viata politicã, prin actiunile lansate împotriva practicilor "bacsisului" si a mitei, a eliminãrii posibilitãtilor de fraudã si îmbogãtire pe seama avutiei nationale, a cultivãrii spiritului dreptãtii si apãrãrii realizãrilor muncii cinstite a milioanelor de tãrani, de mici comercianti si industriasi. Nu întâmplãtor, fruntasul tãrãnist îsi definise, de timpuriu, crezul în viabilitatea moralei în societate, apreciind cã "suprema lege în viata popoarelor, ca si în aceea a indivizilor este ordinea moralã, fãrã de care nu este viatã adevãratã si nu poate exista o convietuire potrivita scopului... "(19), adãgând acestor sublinieri, în anii interbelici, sintetica sintagmã "care nu respectã morala crestinã nu respectã democratia si constitutionalismul"(20). Într-un climat unde se supralicita "câstigul fãrã muncã", lipsa de onestitate, se sustineau interesele materiale meschine, omul politic contemporan trebuie sã fie pãtruns de necesitatea pãstrãrii regulilor moralei, sã rãmânã prin fapte si atitudini credincios poporului si aspiratiilor sale de mai bine, sã apere demnitatea natiunii si sã orienteze atentia opiniei publice "asupra necesitãtilor sufletesti ale natiunii" spre "trebuintele ei etice si nationale"(21).
             Considerând tãrãnimea ca masa cea mai numeroasã si mai reprezentativã a natiunii, Iuliu Maniu socotea împreunã cu alti Iideri ai tãrãnismului, chiar supralicitând fenomenul, cã "nu se poate concepe nationalism fãrã tãrãnime", iar cã fuziunea dintre cele doua partide (P.N.R. si P.T.) a fost actiunea politicã cea mai reusitã, din viata politicã interbelicã, prin care s-a reusit sã se îmbine "în modul cel mai norocos nationalismul cu tãrãnismul"(22). Acceptând modelul agrarian în planul dezvoltãrii economice, Iuliu Maniu nu va supralicita, în plan institutional, formulele statului tãrãnesc, nici formula celei de-a treia cãi de dezvoltare a societãtii românesti pe care o îmbrãtiseazã economistii doctrinari ai tãrãnismului, fãrã a nega însã modelele si eforturile acestora în actiunea de revigorare economicã a spatiului rural, înteleasã ca o proiectie economicã specificã cu preponderente accente antiliberale. Iuliu Maniu îsi concentreazã eforturile politice si directioneazã ideile preponderent spre dimensionarea institutiilor statului si definirea spatiului unei democratii românesti la nivelul asteptãrilor tuturor cetãtenilor din spatiul provinciilor unite si, prin acestea, întelegând necesitatea modelãrii sistemului existent al vietii publice din Vechiul Regat de pânã la primul rãzboi mondial.
La tribunã: Regele Ferdinand, Regina Maria, Iuliu Maniu
             Nationalismul funciar, ponderat, "în sensul nobil al cuvantului" izvora la Iuliu Maniu din experienta sa politicã, dinainte de 1918, castigatã în miscarea nationalã din cadrul vechiului imperiu austro-ungar; din cunoasterea profundã a fenomenului afirmãrii si dezvoltãrii natiunilor. Respingând ideile sovinismului sublinia cã nationalismul profesat de dânsul si de partidul sãu nu are "nazuinte de exclusivism", nu este îndreptat împotriva sau pentru afirmarea altor neamuri. "Eu nu sunt antisemit si nu sunt nici un fel de anti. Eu sunt pro Neamul Romanesc"(23). Din aceastã ipostazã, ca unul din cei mai de seamã artizani ai procesului autodeterminãrii românilor transilvãneni, definise traseul acestora spre deplina unificare politico-statalã, revendicându-se permanent, de la mostenirea si traditia istoricã a înaintasilor, actionând ca presedinte al Consiliului Dirigent, în cei doi ani de "tranzitie" spre împlinirea treptatã a fuziunii Transilvaniei în spatul politic si teritorial al României Mari. Adeptul actiunilor legale si al lucrurilor trainice Iuliu Maniu desi fusese dezamãgit de modul prin care guvernul Averescu suspendase activitatea Consiliului Dirigent, se va opune, constant oricãror tendinte si formule de autonomie politicã pe seama Transilvaniei, nesustinând, bunãoarã, ideile lui AI. Vaida-Voevod de a prelungi existenta organismului românilor transilvãneni chiar si dupã Constituantã(24). Încã din decembrie 1919 declara cã România "trebuie sã fie una în corpurile legiuitoare, trebuie sa fie una în guvernamântul sãu, în gândirea sa si în toate institutiile politice de stat"(25). Calomniat cã ar sustine autonomia provinciilor unite cu România de cãtre sustinãtorii dictaturii carliste Iuliu Maniu dezmintea categoric, cã "ar agita idea autonomiei Ardealului", în conditiile când pe plan extern "ne amenintã foarte serios pericolul ciuntirii patriei"; sustinerea unei asemenea probleme "ar fi o crimã nationalã"(26).
             Actiunile politice si memoriile protestatare initiate sau concepute de Iuliu Maniu în anii dictaturii regale, se înfãptuiau în numele apãrãrii principiilor constitutionalismului, al respectãrii punctelor programatice de la 1 Decembrie 1918, fruntasul tãrãnist ardelean, socotindu-se îndreptãtit sã vorbeascã si sã actioneze în numele românilor transilvãneni si al Transilvaniei amenintatã cu sfârtecarea sa din trupul tãrii de cãtre puterile revizioniste. Ungariei revizioniste care solicita, prin contele Bethlen autonomia Ardealului "o idee atât de imposibilã încât chiar lumea serioasã din Apus trebuie sã se mire de felul de gândire rãmas în urmã"(27), îi opunea colaborarea într-o Confederatie a statelor Europei Centrale, care pãstrându-si suveranitatea, avea sansele de a oferi prosperitatea economicã tuturor popoarelor din zonã.
Iuliu Maniu prezidând o sedintã a PNT
             luliu Maniu îsi fundamenta nationalismul pe valorile si calitãtile perene ale ideilor nationale apreciate a fi sustinute de "unitatea limbii, obiceiurile, gândirii, traditiei, aspiratiilor care caracterizeazã si constituie, în mod firesc, o natiune si cea mai perfectã organizatie politicã ce se numeste stat"(28). Pe de altã parte, ideologia si forma politicã a nationalismului practicat de luliu Maniu se inspira din istoria si traditia democraticã a miscãrii de emancipare a românilor transilvãneni, dar era sensibil la noile formule de exprimare modernã deopotrivã, teoretice cât si pragmatice. Dacã accentele anterioare anului 1918, ale nationalismului vizau în principal emanciparea politicã, nationalã si unitatea statalã a românilor, dupã Marea Unire obiectivele sale trebuiau sã urmãreascã si sã stimuleze perfectionarea sistemului politic, organizarea si consolidarea institutiilor democratice ale statului, progresul social si economic al natiunii, "sã înscãuneze adevãrata libertate nationalã si cu ea, adevãrata dreptate socialã" pentru a împlini visul strãmosilor" de a face pentru vecie unirea si Iibertatea desãvârsitã a tuturor Românilor(29).
              "Nationalismului curat" practicat de P.N.R. si P.NT, Iuliu Maniu îi asocia "o democratie radicalã si o dreptate socialã", socotind cã ideea de nationalitate în noile conditii ale statului unitar român trebuie sã se exprime prin multiplele sale fatete "nu numai în formele sale exterioare", care pot sã ia conotatii superficiale, "ci în esenta ei". Ideea nationalismului postpasoptist care a urmãrit libertatea si independenta politicã a românilor, a cuprins în subsidiar si emanciparea acestora în sensuI social-economic material si cultural(30).
             Misiunea politicã si nationalã a P.NT, constã tocmai în atingerea si împlinirea acestor deziderate în integralitatea continutului lor. Datoria primordialã a national-tãrãnismului era întrevãzutã în capacitatea ideologicã si în potenlialul politic angajat spre asigurarea propãsirii natiunii, care nu se poate înfãptui, fãrã o continuã si îngrijitã strãduintã "pentru prospectarea sãnãtãtii morale, trupeti si sufletesti a natiunii", împlinitã printr-o bunã întocmire a sistemului institulional de stat. Ideologia nationalã a P.NT - sustinea Iuliu Maniu - este sintetizatã în însãsi devenirea sa, acesta, urmãrind constituirea unui sistem si a unei vieti politico-statale care sa fie "condusã de întreaga natiune, precum întreaga natiune suporta sarcinile ei", prin mijloace care trebuie sã reprezinte "expresiunea adevãratã a fiintei, a gîndirii si a însusirilor Neamului Românesc" (31). Institutiile statului român interbelic erau chemate sã sustinã eforturile de recuperare a întârzierilor din domeniile social , economic si cultural al românilor pentru a-i ridica la nivelul natiunilor si a-i impune statelor europene dezvoltate. Actiunea si spiritul national promovat trebuia, în egalã mãsurã, sã accepte afirmarea identitãtii si demnitãtii minoritiililor nationale. În eforturile sprijinirii "elementului românesc" de pretutindeni nu trebuiesc îngrãdite credinta, Iimba si participarea liberã la viata publicã a celor de altã nationalitate.
             Eliminând din procesul statuãrii locului minoritãtilor în sistemul institutional politic al statului român unitar, orice reticentã datoratã unor "amintiri" dureroase ale trecutului, preocupat de pregãtirea unei legi speciale menite sã elimine "problema minoritarã" din cadrul "târguielilor" sau fluctuatiilor politice de moment, Iuliu Maniu, socotea cã membrii acestora nu trebuie sã uite cã "au numai drepturi ci si indatoriri" - chiar în conditiile aplicãrii unor reforme structurale aplicate sau concepute de
tãrãnistii aflati la guvemare - care nu trebuie sã se rezume numai la serviciile civice obisnuite precum plata impozitelor sau efectuarea serviciului militar. Astfel, în contextul oferirii libertãtilor si drepturilor de pãstrare a identitãtii lor în consens "cu spiritul vremii" minoritarii au datoria de a manifesta solidaritatea cetãteneascã si patrioticã cu interesele superioare, morale si economice ale Statului român, precum si de a lucra solidar cu poporul Român la apãrarea acestor interese(32). O asemenea cooperare era necesarã dar si onorabilã pentru Iiderii minoritãtilor(în primul rând al celei maghiare) în conditiile extinderii unei campanii calomnioase dusã în strãinãtate împotriva statului român, fie în problema "optantilor maghiari", fie în cea a exacerbãrii neadevãrurilor referitoare la asigurarea drepturilor civile si politice ale minoritãtilor.
Regele Ferdinand si Iuliu Maniu
             Spiritul national cultivat de Iuliu Maniu, marcat de ponderat si robust optimism, în misiunea de viitor a natiunii române în conceptul celorlalte popoare mai "vârstnice" ale Europei va evolua sub continua receptare de informatii teoretice, dar mai ales, pe mãsura sporirii experientei politice în practica guvernãrii sau în opozitie. În acest fel, aprecierile, conceptele sau frumoasele cugetãri asupra trãsãturilor si rolului natiunii române în contemporaneitate, chiar dacã nu sunt întotdeauna originale, se constituie în judecãti si percepte viabile de comportament politic, neafectate de resentimentele sau viciile caracteristice sovinismului sau extremismului atunci când sunt luate în discutie drepturile altor natiuni si popoare sau implicarea minoritãtilor nationale în viata publicã a statului român. Obiectivele discursului national al lui Iuliu Maniu se modificã si se structureazã pe mãsura atingerii tintelor propuse. Dupã împlinirea statului unitar român, evidente vor fi, în continutul mesajului politic, accentele care vizeazã structurarea din interior a natiunii române, definirea democratiei nationale, revigorarea spiritualã si materialã a societãtii romanesti în ansamblul sãu. Spre deosebire de marea majoritate a liderilor tãrãnisti, Iuliu Maniu conceptualizeazã evolulia natiunii române în contemporaneitate în stransã legãaturã cu modelele europene occidentale, apreciate ca puncte de reper în constructia regimului polilic, continutul discursului sãu, situându-se între curentele tradilionaliste si europeniste fãrã nici un fel de ostentatie sau declaratie de partizanat ideologic. Iuliu Maniu nu impartãseste temerile tradilionalistilor fatã de o eventualã preeminentã a valorilor civilizatiei occidentale în spatiul românesc, dar nici nu încurajeazã, neselectiv, asemenea atitudini. Deschiderile sale spre modelele democratiei politice occidentale se realizeazã, nu rareori mediatic prin intermediul curentelor politice central europene, insistând asupra relevãrii specificului spiritualitãtii nationale în universalitatea culturii si a civilizatiei lumii.
Regele Ferdinand si Regina Maria în fata gãrii din Oradea;
Iuliu Maniu este prezent în tribunã la acestã defilare a armatei.  
             Promovând traditia, legalismul constitutional, moralitatea crestinã, ca principii ideologice si concepte politice, Iuliu Maniu si o bunã parte din colaboratorii sãi transilvãneni particularizeazã si nuanteazã în perioada interbelicã, continutul doctrinei national-tãrãniste, dezvoltând si cultivând în noile conditii istorice optiuni caracteristice conservatorismului din epoca de dinaintea primului razboi mondial(33). Preluarea si relansarea unor valori ale doctrinei conservatoare se datora, mai putin, influentei , integrãrii unor elemente ale fostului Partid Conservator-Democrat în Partidul National Român si apoi în Partidul National-Tãrãnesc, decât perpetuãrii unor principii si conceptii ale miscãrii nationale ale românilor transilvãneni în dimensionarea fenomenelor politice sau social-economice ale României Mari prin prisma valorilor lumii rurale si a masei tãrãnesti pe care cautau sã Ie reprezinte si sã Ie promoveze national-tãrãnistii.
Iuliu Maniu, şeful PNŢ, anunţând rezultatele votului 
pentru Consiliul de Regenţă pe 14 octombrie 1929
             În opozitie cu optiunile ideologice si politice ale liberalismului national care suprasolicita spiritul individualist, declarat de tãrãnisti ca "Oligarhie" si sustinãtor al unui model economico-industrial "artificial" si deci netraditional, Iuliu Maniu, ca si ceilalti ideri ai tãrãnismului vor contrapune principiiIe solidarismului social si politic, al constituirii unei noi formule statale politico-institutionale corespunzatoare spiritului traditional al lumii rurale, majoritare, si anume a statului tãrãnesc. Tãrãnistii sustin, ca si conservatori, mentinerea rolului activ al statului în societatea contemporanã, fiind adeptii interventionismului si chiar dirijismului institutional-statal în planul vietii economice. StatuI puternic, stimulator al valorilor nationale nu trebuia, însã, sã devinã sau sã fie statuI despotic si represiv în raport cu cetãtenii sãi sau cu fortele politice reprezentative, el, trebuia sã reprezinte autoritatea ce impunea respectarea formulelor regimului democratic. Mai mult, Iuliu Maniu aprecia rolul stimulator si protector al instituliilor statului în procesul promovãrii drepturilor cetãtenesti si al asiguriirii unui climat propice constructiei civice animatã de ideile moralitãtii si dreptãtii sociale. Din aceastã perspectivã discursul politic definit, în timp, de Iuliu Maniu, descinde din traditia democraticã a doctrinei nationale a romanilor transilvãneni, spre a transgresa, în epoca interbelicã, prin recuperarea unor concepte politice specific neoconservatorimului, spre formulele elaborate de tãrãnism, fãrã ca aceastã nuantare ideologicã sã-i marcheze optiunile ideologice sau sã-i impunã atitudini "conservative" sau rigide, asa cum, nejustificat, au cãutat sã-I califice, în epocã, adversarii sãi, sau, mai târziu ideologii comunismului, sã-I eticheteze pasibil de manifestãri "reactionare" si "retrograde". Evident, discursul omului politic Iuliu Maniu a "deranjat" unele cercuri politice datoritã intransigentei prin care si-a apãrat si promovat optiunile politice acuzându-I, nemeritat, de tendinte provincialiste si autonomiste, de moralism exagerat si confesionalizant, pe când fruntasul ardelean nu solicita decât aplicarea neabãtutã a exigentelor democratiei parlamentare moderne în fata influentelor dãunãtoare ale tribulatiilor politicianiste, ce sustineau regimuri politice restrictive si pregateau, inconstient, ascensiunea sistemelor autoritare si dictatoriale.

Iuliu Maniu la procesul înscenat
de comunisti împotriva sa

             Aspirând spre un sistem ideal "de legalitate, moralitate si Iibertate" politica, Iuliu Maniu avea încredere în capacitatea constructivã a poporului sãu în "mãreata chemare a poporului românesc" de a-si impune "autoritatea, prestigiul si respectul vecinilor sãi si lumii civilizate", de a fi "centrul de gravitatie" si "factorul hotãrâtor" al unei viitoare constructii confederate europene de state si popoare libere(34).

                                                            Vasile Dobrescu
                                                                Prof. dr., Universitatea "Petru Maior", Tg. Mures


puteti reciti prima parte, urmând link-ul:
http://nelufurtuna.blogspot.ro/2013/02/i-traditie-si-nationalism-in-discursul.html  
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 (18). luliu Maniu, Declaralii, discursuri, memorii, scrisori. 1934-1941 / Copii Xerox / Biblioteca Centralã Universitarã "Lucian Blaga" Cluj-Napoca, f. 26.
(19). luliu Maniu Prefatã în lucrarea lui Cassin Maniu, Cultura constiintei, Brasov, 1914, p. VII-VIII.
(20). luliu Maniu, Testament moral-politic, Ed. Gândirea româneascã, Bucuresti. 1991. p. 57.
(21). Ibidem, p. 72. 
(22) lstoria Partidului National Tãrãnesc. Documente 1926-1947, Bucuresti, 1994, p.147.
 (23) Iuliu Maniu, Testament moral-politic, p. 170.
(24) Liviu Maior, Alexandru Vaida-Voevod între Belvedere si Versailles, Cluj-Napoca, 1993, p. 272.
(25) PL conf. Apostol Stan. op. cit., p. 109.
(26). lstoria Partidului National Tãrãnesc. Documente 1926-1947,1994, p. 186.
(27). Iuliu Maniu, Testament moral-politic, p. 164.
(28). luliu Maniu, Problema minoritãtilor. Conferinta tinutã la Fundatia universitarã. Carol I, în ziua de 11 mai 1924. p.1
(29). Iuliu Maniu, Testament moral-politic, p. 27.
(30). Ibidem. p. 170.
(31). Ibidem, p. 85-86.
(32). Ibidem, p. 144;
(33). A fi conservator, Antologie, comentarii si bibliografie, Universitatea din Bucuresti, Ed. Meridiane, Bucuresti, 2002.
(34). I. Scurtu, op. cit. , p. 209.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Faceți căutări pe acest blog

Postări populare

Totalul afișărilor de pagină

CIUHANDUATÓRU'... IUDA-PNTCD!

CIUHANDUATÓRU'... IUDA-PNTCD!

AU BÂNTUIT SI PRIN PNTCD D'ALDE BONNIE & CLYDE... MONY (Toma) & LIVIU (Iane)!!

AU BÂNTUIT SI PRIN PNTCD D'ALDE BONNIE & CLYDE... MONY (Toma) & LIVIU (Iane)!!

Widget Doxologia